Uusiokäyttö ja ruokahävikin minimoiminen ovat nyt trendikkäitä tapoja

Nykyisin on trendikästä olla tiedostava kuluttaja. Tämä näkyy myöskin ruokatrendeissä. Kuten jo edelliselläkin sivulla todettiin, niin nyt lasipurkkeja voi käyttää tarjoiluastioina ollen samalla erityisen trendikäs kattaja. Tämä kuulostaa erittäin hyvältä ajatukselta, koska näin erilaiset lasipurkit pääsevät hyötykäyttöön myöskin tarjoilussa ja kattauksissa. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, että kaikenlainen uusiokäyttö on nyt trendikästä!

Miten lasipurkkeja voi uusiokäyttää?

Miten lasipurkkeja sitten voi käyttää hyväksi kattauksessa? Ne soveltuvat erityisen hyvin erilaisten välipalaherkkujen, cocktailien sekä jälkiruokien tarjoilemiseen. Ne heijastelevat kattauksessa monia erilaisia ulottuvuuksia. Ensinnäkin ne heijastelevat älykästä uusiokäyttöä. Lisäksi ne ovat näppäriä, koska niitä voi käyttää sekä ruokien kuljettamiseen, että niiden tarjoiluun.

Lasi on hyvä säilytysmateriaali, mikä tekee siitä myös hyvän tarjoiluastioiden materiaalin. Lasin etuna on se, ettei siitä liukene haitallisiksi luokiteltavia yhdisteitä elintarvikkeisiin, kuten vaikkapa elintarvikemuoveista tai säilyketölkeistä. Esimerkiksi BPA on tällainen haitallinen yhdiste, jota saattaa liueta elintarvikemuoveista tai säilyketölkeistä. BPA on kielletty Tanskassa sekä Ranskassa, mikä kertonee sen haitallisuudesta. Lisäksi lasin hyvä puoli on sen vaivaton kierrätettävyys. Kun lasiastia halutaan poistaa käytöstä, on se siis helppo kierrättää.
Lasipurkit ovat myös nättejä ja niitä voidaan pitää sekä perinteisinä että moderneina astioina. Purkkeja on myös helppo koristella esimerkiksi käyttäen etikettejä tai kaunista nauhaa. Etikettiin voi esimerkiksi kirjoittaa vaikkapa ruoka-annoksen nimen tai ravintosisällön.

Annoksesta saa visuaalisessa mielessä näyttävän kerrostamalla sen komponentit purkkiin. Eväsastia käytössä erilaisten komponenttien ominaisrakenteet säilyvät helpommin, kun kastike laitetaan purkin pohjalle ja kun tuoreet yrtit sijoitetaan purkissa päällimmäisiksi. Myös komponenttien yhdistäminen on helppoa – se ei vaadi muuta kuin purkin ravistamisen.

Kun ruoka on kerrostettu lasipurkkiin, on annoksen ravitsemuksellisuuden ja täysipainoisuuden tarkkailu aikaisempaa helpompaa. Tämä johtuu siitä, että läpinäkyvään lasipurkkiin kerrostetussa annoksessa näkyy eri komponenttien määrä sekä suhde toisiinsa jo yhdellä silmäyksellä. Näin jo yhdellä silmäyksellä on helppoa verrata lasipurkissa olevan annoksen koostumusta vaikkapa ruokapyramidin asettamiin suosituksiin.

Lasipurkkien lisäksi myös monet muut tavarat ovat helposti uusiokäytettävissä. Toisinaan uusiokäyttö saattaa vaatia hieman mielikuvitusta, mutta hyvien ja näyttävien kierrätysideoiden keksiminen onkin sitten sitäkin palkitsevampaa.

Ruokahävikin minimoiminen on taloudellista ja trendikästä

Ruuan heittäminen roskiin on erityisen ajattelematonta. Valitettavasti tästä huolimatta maassamme heitetään vuosittain uskomattomia määriä ruokia roskiin. Onkin ilahduttavaa, että ruokahävikin minimoiminen on nostettu tämän ruokavuoden erääksi erityiseksi trendiksi, koska se jos mikä on järkevää ruuanlaittoa ja taloudenpitoa!

Miten sitten ruokahävikkiä voisi minimoida? Kaikista tärkeintä on tietysti pyrkiä ruuanlaitossa ja -ostamisessa mahdollisimman pitkälle vietyyn suunnitelmallisuuteen. Ruokaa tulee ostaa oman tarpeen mukaan ja sellaisia heräteostoksia, jotka ovat vaarassa jäädä syömättä, on syytä välttää. On hyvä myös kiinnittää huomiota erilaisten ruoka-aineiden säilyvyyteen sekä oikeanlaisiin säilytystapoihin, jotta ruoka-aineet säilyisivät käyttökelpoisina mahdollisimman pitkään ja jotta vältyttäisiin ruoka-aineiden pilaantumiselta. Aika-ajoin on hyvä käydä omat ruokakaapit läpi ja tarkistaa pakkausten päivämäärät.

Jos ruokaa kaikesta huolimatta tuli tehtyä liikaa, on hyvä idea oppia tuunaamaan ruoka-annoksia. Jos esimerkiksi pastaa jäi edellisestä ruokailusta yli, voi siitä syntyä taitavissa käsissä seuraavana päivänä tai illalla aivan uudenlainen, herkullinen ruoka-annos. Ruokaa voi myös pakastaa ja toisinaan voikin olla hyvä idea tehdä kerralla suurempi annos ruokaa ja pakastaa sitä pienemmiksi annoksiksi pakkaseen. Pakkasesta on sitten näppärää ottaa annoksia sitä mukaa, kun ruokaa tarvitaan esimerkiksi kiireisinä ja pitkinä työpäivinä, jolloin ei ole välttämättä aikaa viettää hellan ääressä yhtään sen kauemmin kuin on pakko.