Lähi-Idän maut ja kasvisruuan suosiminen ovat nyt trendikkäitä valintoja

Lähi-Idän keittiöstä pitäville kulinaristeille on varmastikin hyvä uutinen, että toinen tämän vuoden erityinen trendi on Lähi-Idän makujen suosiminen, mikä näkyy erityisen hyvin katuruokakulttuurin parissa, joka jo itsessään on kovin trendikästä myöskin tänä vuonna.

Lähi-Idän keittiö ei ole välttämättä kovin tuttu monillekaan suomalaisille, vaikka sen padoista löytyykin runsaasti herkullisia vaihtoehtoja. Tämä trendi sopii siis kokeilunhaluisille herkkusuille. Millaisia makuja sitten on luvassa sukellettaessa Lähi-Idän keittiön saloihin? Lähi-Idässä suositaan esimerkiksi kikhernetahnaa eli hummusta, munakoisoa ja erilaisia herkullisia jogurttipohjaisia kastikkeita. Ruuat ovat Lähi-Idän keittiössä usein erittäin kasvispitoisia, mikä on myös hyvä uutinen, koska nykyisin on trendikästä suosia juurikin kasvispainotteista ruokaa jo pelkästään eettisistä syistä.

Nykyisin on trendikästä kokeilla esimerkiksi jerusalemilaistyylistä katuruokaa, jossa maistuvat tuoreet yrtit ja joka on valmistettu perinteisessä paikallisessa uunissa eli tabunissa. Lähi-Idän keittiö tarjoaa runsaasti kasvisreseptejä, mikä selittää osittain sen trendikkyyden. Tuoreiden raaka-aineiden käyttö on myös erityisen tyypillistä Lähi-Idän keittiölle. Lähi-Idän katukeittiössä ruoka-annokset valmistetaan tavallisesti siten, että asiakas näkee valmistusprosessin. Annokset tarjoillaan sekä syödään saman tien. Yleensä jopa Lähi-Idän katukeittiöiden annokset ovat melko terveellisiä, toisin kuin länsimainen pikaruoka. Ruuassa maistuu ikivanhat perinteet.

Fleksaus on trendikästä

Jo puhuttaessa Lähi-Idän keittiön trendikkyydestä, puhuttiin myös siitä, että nykyisin on trendikästä suosia kasvisruokaa ja pyrkiä vähentämään lihansyöntiä. Nykyisin on luotu jopa aivan uudenlainen termi, jota käytetään, kun puhutaan sekasyöjistä, jotka pyrkivät rajoittamaan lihansyöntiä. Heistä puhuttaessa käytetään termiä fleksaaja.
Juurikin fleksaus on vuoden 2017 kolmas selkeästi erottuva ruokatrendi. Nykyisin vegaanius on aikaisempaa suositumpaa ja vegaaniruokaa tarjoavien ravintoloiden määrä on aikaisempaa runsaampi, mutta jo fleksauskin on oiva alku kohti lihattomampaa ruokavaliota, jos täysvegaanisen ruokavalion noudattaminen tuntuu liian haastavalta tai rajoittavalta. Moni saattaa nimittäin kokea täysvegaanisen ruokavalion liian hankalana ja rajoittavana, jolloin fleksaus voikin olla hyvä vaihtoehto sellaisellekin kuluttajalle, joka haluaa vähentää lihansyöntiä, vaikkei sitä täysin lopettaisikaan. Suomessa on jo pitkään puhuttu siitä, että suomalaiset syövät liiankin paljon lihaa, joten fleksaus onkin odotettu ja toivottu trendi. Liiallinen lihansyönti voi nimittäin aiheuttaa terveyshaittoja, puhumattakaan lihansyöntiin ja lihan tehotuotantoon liittyvistä eettisistä kysymyksistä.

Juurikin kasvisruokailun lisäämiseen liittyen neljäs vuoden 2014 selkeästi erottuva ruokatrendi on vihannesten käsitteleminen sellaisilla kypsennysmenetelmillä, joita yleensä käytetään lihan kypsentämiseen. Tämä varmastikin liittyy juuri siihen, että kasvisruuasta halutaan saada aikaisempaa maukkaampaa ja ruokaisampaa – kun kasviksia käsitellään tavoilla, joilla perinteisesti käsitellään lihaa, saadaan ruokaan aivan uudenlaista makua sekä ruokaisuutta. Kasvisruuasta on perinteisesti pyritty saamaan maistuvampaa käyttämällä esimerkiksi kermaa, mutta myös monia muita, terveellisempiä, tapoja on käytettävissä. Kasvisruoka onkin kehittynyt aimoharppauksin niistä monien muistamista kouluruokailun tarjoamista kasvisannoksista, jotka sisälsivät lähinnä keitettyä kukkakaalia erikoisessa kasvisliemessä. On hieman harmillista, että juurikin nuo kukkakaaliannokset ovat varmasti luoneet monelle kasvisruuasta yksipuolisen ja mauttoman kuvan, kun hyvin valmistettu kasvisruoka voi olla erittäin maistuvaa, terveellistä, esteettistä ja ruokaisaa – puhumattakaan siitä, että oikealla tavalla valituista kasviksista valmistettu kasvisruoka voi olla myöskin erityisen eettinen valinta.

Suomalaisissa ruokablogeissa esimerkiksi munakoisolasagne on ollut viime aikoina pinnalla. Suositun reseptin blogissaan jakanut bloggaaja tosin varoittaa, että reseptin mukaisen annoksen valmistaminen saattaa aiheuttaa avioliittoja. Hän kertoo humoristiseen sävyyn, kuinka valmisti munakoisolasagnea treffeillä tulevalle vaimolleen ja kuinka juuri tuo annos taisi tehdä kyseiseen seuralaiseen vaikutuksen. Munakoisolasagne ei ole vegaaninen vaihtoehto, mutta se sopii fleksaajalle, koska se ei sisällä lainkaan lihaa. Tämä on hyvä ruoka tarjottavaksi myös sellaiselle vieraalle, joka on sitä mieltä, ettei kasvisruoka voi olla herkullista.